hemofilia.cat Castellano
 
fundació    
associació
hemofília
agermanament
jornades d'actualització
infeccions
esplai
publicacions
videos ACH
psicologia
direccions - links
història Catalunya
Factor, nivell óptim, vida i tractament
Registre del factor administrat
Elaboració de projectes
Manual bàsic
Congrés Mundial d'Hemofília
Inseminació sense risc
Informació per assistir a les colònies
Informació per assitir a l'esquí
Programa per organitzar colònies
Hospitals que tracten hemofília
Hospitals que tracten hemofília en Europa
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació
 
hemofília infeccions vih(sida) - vhc(hepatitis C)
vih qué cal saber? tractaments alimentació
càrrega viral hepatitis C, qué cal saber?  
Alimentació

PLANTAR CARA AL VIH AMB UNA BONA ALIMENTACIÓ
Ana Bonada / Mariona Gumumà
Equip Multidisciplinari en Nutrició Comunitària i Alimentació

Ens preocupem molt de la capa d'ozó, de la selva amazònica, de la conservació de l'ecosistema marí ... però tenim poca cura de nosaltres mateixos.

Ens preocupem molt de la qualitat de l'aire que respirem, de no contaminar-lo ... però ens amoïnem poc pel que mengem. La cura que tenim per la nostra alimentació sovint és molt petita. I l'alimentació és tant important com l'aire que respirem.

Sóm el que mengem
Tots sabem que qui menja pastanaga es posa moreno més fàcilment, que cal prendre llet per enfortir els ossos, que qui pren massa cafè li costa dormir ... Tot el que ingerim es reparteix pel nostre organisme i el nodreix. Tot el que mengem té un efecte en nosaltres, però no sempre aquest efecte és tan evident.

L'alimentació com a teràpiaÉs prou conegut que la major part de les malalties indueixen canvis en l'estat nutricional, però no sempre es té en compte que aquest afecta l'evolució de la malaltia. Els hàbits alimentaris i l'estat nutricional són determinants en la salut de l'individu.

El VIH provoca una debilitació important no sols del sistema immunitari sinó també d'altres sistemes com és el digestiu. També condiciona manifestacions com la pèrdua de pes, la diarrea, les aftes bucals ... que alteren la ingesta i aprofitament dels nutrients. Tot això comporta una malnutrició.

Però també l'estat nutricional, per sí mateix, té un efecte directe sobre la immunitat i la malaltia per VIH. Un estat nutricional correcte pot retardar l'aparició de símptomes i disminuir la seva intensitat.

És per aquesta raó que la persona seropositiva ha de dedicar una atenció especial a la seva alimentació i, fins i tot quan gaudeixi de bona salut, s'ha de preocupar de menjar bé.

A partir d'una valoració específica (història dietètica, antropometria, bioquímica i dades clíniques) podem conèixer l'estat nutricional. La persona seropositiva té unes necessitats en energia, proteïnes, minerals, vitamines ... diferents a les altres persones. Si calculem aquestes necessitats podem començar a actuar sempre tenint en compte les circumstàncies individuals. Un fet tan senzill i quotidià com és la nostra alimentació es pot convertir en una bona eina de lluita, en una teràpia tant important com els fàrmacs!

Un exercici de plaer i salut
Alimetar-se correctament no està renyit amb el plaer de menjar. Menjar a disgust un plat, una fruita o qualsevol altra cosa, és un error per moltes vitamines o minerals que ens aporti. L'alimentació s'ha d'entendre no solament com un procés químic, biològic, ... sinó com una possibilitat de gaudir dels sabors de les coses que la natura ofereix.

Menjar bé no és difícil, però cal dedicar-hi temps. S'han de crear nous hàbits alimentaris, aprendre trucs i estratègies i saber què menjar quan un es troba malament. Tot això ens ajudarà a lluitar contra el desànim, la fatiga i la malaltia, contribuint a millorar el benestar i la qualitat de vida.

Com més aviat comencem a millorar la nostra alimentació abans començarem a sentir-nos millor. No hi ha receptes miraculoses. Els bons plats s'han de coure a foc lent. Tot necessita el seu temps i s'aconsegueix dia a dia.

Fem de l'alimentació un exercici de plaer i de salut!


Resposable del Àrea d'informació mèdica:
Dr. Miquel Rutllant Bañeres, nomenat pel Patronat de la FPCH, número de col·legiat 4679, especialitat hematologia i hemoteràpia.

Hemofilia Sida, Aids, Alimentación, nourishment
up
 
    Fundació Privada Catalana de l'Hemofília
Inscrita en el Registre de Fundacions Privades de la Generalitat de Catalunya el 22.11.91
Classificada com a Fundació benéfica del tipus assistencial
Via Laietana, 57 1º 1ª 08003-BARCELONA
Tel: 0034/93 301 40 44 Fax: 0034/93 412 34  67 
Copyright Fundació Privada Catalana de l´Hemofília